Modell Railroad Links

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 13

Thread: Great new cheap power supply

  1. Default Great new cheap power supply

    Last year when a lighting strike damaged a few things in the house my $130.00 DCC power supply of 15 years was one of them. Having to buy a new dishwasher etc. I bought a NEC 5 amp 15 volt for $43.00 to replace it only to find out it didn't have enough power to run 3 LokSound decoders in a consist. I thought it was some other problem but found out after buying a Circuit Specialists 6-8 amp for $38.00 the NCE just wasn't up to the task. The Circuit Specialists wasn't only cheap but runs the whole layout without any problems. I did have to pay a $14.00 shipping charge. It does weight 9 pounds. If any one is thinking about buying one I would add a 5 amp breaker to protect the 5 amp command station.

    Click image for larger version. 

Name:	circuit_speciallists_12_4_17.jpg 
Views:	16 
Size:	317.4 KB 
ID:	64023

    George

  2. #2

    Default

    George,

    "... I bought a NEC 5 amp 15 volt for $43.00 to replace it only to find out it didn't have enough power to run 3 LokSound decoders in a consist..."

    That surprises me a great deal. I was using a standard NCE Power Cab to power around 150 of N Scale track and could run 3 engines on it without an issue. I can't help thinking that there was a problem with something, be it a power issue to the track from the NCE 5 amp or your particular NCE 5 amp itself.

    Not suggesting what you did eventually buy isn't good and capable and at 6 - 8 amps it darn well should be. I just think it isn't a case of an NCE 5 amp power supply (general) not being up to the task, rather the NCE 5 amp 15 volt power supply you have/had not being up to the task for some reason.

    Anyway, good that you got the problem resolved.
    Cheers,

    Tony
    (aka wombat457)

    "...knowing what to do is one thing, being able to do it is another..."

    http://www.modelrailroadforums.com/f...Indoor-N-Scale

  3. Default

    I did every possible test Tony. Two LokSound or TCS sound units ran fine. Every time I added a 3rd they would start causing the command station to act like there was a short some where when there wasn't. I finally decided to try a new power supply and after changing it every thing worked fine. So it had to be the power supply which was not even a year old. If that didn't work I would of had to replace the command station. That's would have been $262.00 for a new Power Pro so I'm glad I only had to spend $38.00.

    George

  4. #4

    Default

    George,

    Just out of curiosity, how many amps does each LokSound and TCS Decoder draw?

    Spending $38 is a damn sight better than $260, I'll give you that.
    Cheers,

    Tony
    (aka wombat457)

    "...knowing what to do is one thing, being able to do it is another..."

    http://www.modelrailroadforums.com/f...Indoor-N-Scale

  5. #5
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Colorado, Kansas, and servicing all points between
    Posts
    4,259

    Default

    Quote Originally Posted by NYC_George View Post
    I bought a NEC 5 amp 15 volt for $43.00 to replace it only to find out it didn't have enough power to run 3 LokSound decoders in a consist.
    I agree with Tony, that seems odd, but I guess I've never consisted 3 LokSounds either.

    I thought it was some other problem but found out after buying a Circuit Specialists 6-8 amp for $38.00
    I'll have to check that out. Eventually I'll need about 10 of them. I love that price.

  6. #6

    Default

    George:

    None of my many sound decoders pull over .3 amps and in fact some a lot less. I have a small to medium size layout and use a Digitrax DB150 with a 15 voltage and a 5 amp power transformer.

    I have a lot of both sound and non-sound locomotives just parked on the layout and it hardly affects my power use. If I run three trains, the amp draw stays under 1.5 amps.

    I once had a "short" where a piece of .32 solder was laying across the rails after some rail joiner work. Took close to two nights to find the critter. Usually a short is something simply like crossed wires, a short across the tracks or another minor, over looked problem. Shorts should open the circuit breaker.

    Greg
    THE MILWAUKEE NORTHERN

    Transporters of Wood, Coal, Ore and Anything Else

    Est. 1983

    HO Scale

    __________________________________________________ ___________

    Where the SOO, Milwaukee Road, C&NW and Wisconsin Central Meet


    Charter Member of the Fallen Flags Model Railroad Club

  7. Default

    There wasn't any problem with the layout until I bought a 3rd LokSound and TCS sound decoder. I ran the 3 LokSound decorders in a consist and the problems started. So I thought it was the LokSound decoders. Then I ran the 3 TCS sound decoders in a consist while taking the LokSound decoders off the layout and still had the problem. If I ran any 2 together no problems. Now I'm thinking maybe when the lighting did in my 10 amp power supply maybe it also caused some damage to command station. So I figure it's either the NCE 5 amp power supply I bought to replace my 10 amp or the command station. I bought the $38.00 CiricutSpecalist first because it was the cheapest of the two, hooked it up and everything worked. No more problems. So I don't know. Maybe the NEC 5 amp was bad from the factory. Maybe someone else will have this problem then we'll know.

    George

  8. Default

    Perhaps a stupid question (but perhaps not, since i have to ask to learn); would one of these be sufficient to power a smaller nonDCC layout? I assume most can do so anyway, at least until you start putting a few locos on the tracks.

  9. #9

    Default

    Yes, BUT. While the power supply has the capacity to run multiple locomotives on a DC layout, it lacks any method of speed control.
    Kevin

    General Manager
    Red Oak and Western Railway Company

  10. Default

    Quote Originally Posted by Red Oak & Western View Post
    Yes, BUT. While the power supply has the capacity to run multiple locomotives on a DC layout, it lacks any method of speed control.
    At least independent control of separate locomotives. You could, of course, break up the yard into short blocks where you could park individual locomotives, using on-off toggle switches, while you run another in a powered block. Although I have a few DCC locos and a continuous dogbone loop main line, I can run the yards on either DCC or DC. The main problem is being a lone operator, is like trying to walk and chew gum at the same time!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •